Historien om hvem der opfandt podcast


Historien om podcast

Som en stor podcast nørd, har jeg flere gange undret mig over hvorfor jeg aldrig har hørt om hvem der opfandt podcasts. Derfor satte jeg mig for at finde svaret.

Hvem opfandt podcast?
Der er flere personer der skal have æren for at have opfundet podcasten. Dan Curry og Dave Winer er dem der har den største del af æren, mens Ben Hammersley og virksomheden Apple også har en del af æren.

Historien om hvem der opfandt podcasten er desværre ikke lige til. Men til gengæld er det en god historie om hvordan den teknologiske udvikling kan skabe nye rammer, som kan føre til et produkt som podcast.

Optakten

i 1890 blev radioen opfundet af Guglielmo Marconi. Derfra begyndte menesker i hele verdenen at komunikere igennem denne kanal.

Siden cirka 1930 begyndte man at lave radioprogrammer som vi kende dem idag. Før det var radio bare en måde at udsende nyheder til folket.

Der skete dog ikke den store udvikling inden for radio branchen før at internettet blev en ting som alle mennesker have tilgængeligt.

Internetet gav nemlig muligheden for at man kunne downloade ting ned på sin computer, hvilket aldrig har været en mulighed med radioen.

Den teknologiske udvikling gjorde det muligt for almindelige mennesker at optage deres egen lydfiler og ligge på internettet. Så det er meget svært at sige hvem der en lig opfandt podcast formatet.

Den første anerkendte podcast

I år 2004 tog Dan Curry og Dave Winer nogle store skridt, som af mange, gør dem til opfinderne af podcast.

Dave Winer udviklede den software, som lagde grundstenen for at man kunne downloade online radioprogrammer til sin Ipod. Dave Winer er derfor af mange anerkendt som ham der opfandt teknologien, som skabte podcasten.

Dan Curry er i dag kendt som “the Podfather” fordi hans show “Daily source code” skabte skabte så meget opmærksomhed, at folk blev opmærksomme på podcast branchen.

Dan Curry var i forvejen kendt fra hans tidligere arbejde som Video Jockey på MTV. Derfor fik hans program meget opmærksomhed og han nåede op på cirka 500.000 subscribers.

Mange giver disse 2 personer æren for at have opfundet podcasten og gjort den til det den er idag.

Hvem opfandt navnet podcast?

I år 2004 skrev Ben Hammersley med en artikel i “The guardian newspaper”, hvor han foreslog navnet Podcast.

Det var dog mere tænkt som et navn til Ipod funktionen, som gjorde det muligt at afspille de typer formater, som man brugte til podcast.

Det endte dog med at formatet kom til at hedde podcast, hvilket Ben Hammersley for tilskrevet æren for.

Opfandt Apple podcasten?

Mange mennesker tror at det var apple og Steve Jobs der opfandt podcasten. Men Apple var ikke opfinderen af podcasten, men det var dem der gjorde det tilgængeligt for alle.

Nogle siger at det var en tilfældighed at nogle af Apples produkter gav mulighed for at downloade podcast formater i år 2004. Men i år 2005 udkom Itunes 4.9 hvor apple havde indbygget support til podcasts.

Apple var derfor i flere år det bedste sted at gå hend, hvis man ønskede at lytte til podcast.

Hvornår tog det virkelig fart med podcasting?

I 1996 begyndte nogle af de mange radioprogrammer og især shows, at ligge lydfilerne på nettet til gratis afbenyttelse. Det tog dog først rigtig fart da Napster gik live.

Napster var en af de første gratis software programmer der gjorde det muligt at dele og downloade alle former for lydfiler. Selv om folk mest brugte det til ulovligt at downloade musik, var der også mange der brugte programmet til at downloade podcasts.

I 1999 – 2000 udkom programmet PocketDj, som blev udviklet af Compaq. Programmet var designet til at kunne bruges som er personlig jukebox, men blev især brugt til at downloade podcasts.

I år 2000 lavede Dave Winer en stor opdatering, så det blev endnu nemmere for folk at downloade podcasts.

I år 2001 udkom Replay Radio, som var en radio program der ikke var live, men hvor man frit kunne downloade afsnit til sin computer. Det populære program, var med til at skubbe til radioprogrammernes tanke om podcasts.

Podcast branchen i dag

I dag har teknologien gjort at vi lytter til podcast på vores podcast apps, som alle gratis kan downloade på vores Smartphone.

Apple er stadig en stor spiller på markedet, hvor Itunes og “Apple podcast” stadig er nogle af de steder hvor flest lytter til podcast.

I dag er der dog andre store spillere, som forsøger at erobre det voksende podcast marked. Spotify har blandt andet opkøbt en virksomhed der distribuere podcast og virksomheden GImlet Media, som er den mest kendte virksomhed som producerer podcasts.

Man forventer derfor at Spotify bliver en rigtig stor spiller på podcast markedet i fremtiden.

De 5 mest downloadede podcasts i historien

Idag kan man ikke komme uden om podcast markedet. Der er podcast med flere milioner lyttere. Derfor har jeg lige lavet en lise med de 5 mest lyttede podcast:

  1. Fresh Air
  2. Serial
  3. Stuff you shout know
  4. This American life
  5. Planet Money

Kilde: Samueldavies.com

Hvem er forgangs manden inden for podcast i dag?

Idag er der mange menesker der arbejder i store podcast virksomheder og gør meget for at rykke podcast branchen, men der er dog en der skiller sig ud.

Alex Blumberg må siges at være en institution inden for podcast branchen. Han Har været en del af “This American Life”, Været med til at starte “Planet Money” fra starten og har nu starte podcastvirksomheden “Gimlet Media”.

Alex Blumberg startede Gimlet ved at starte sin egen podcast “StartUp” som handlede om hvordan han opstartede virksomheden. Man følger ham, Gimlet og andre virksomheder gennem flere seasoner, frem til at han solgte virksomheden til Spotify.

Jeg vil anbefale podcasten Startup til alle da jeg mener at den ærlige tilgang og Alexes engegement virkelig viser at han er forgangsmanden idag.

Hvor mange lytter til podcast?

Lige nu er der der 700.000 aktive podcasts og mere en 29 millioner podcast episoder. Ifølge apple WWDC 2018 var tallene 550.00 og 18.5 millioner så podcast branchen vokser hurtigt. (Kilde: musicoomph.com )

Hvad betyder ordet podcast?

Ordet podcast er en sammentrækning af ipod og broadcasting. Senere har man dog ændret det til at betyde “Personal on demand casting.

Kasper Ottosen

Jeg er en kæmpe podcast fan og vil også kalde mig ekspert inden når det kommer til at anbefale podcasts. Igennem de mange tussinde timer hvor jeg har lyttet til podcasts, har jeg opbygget en stor viden om podcast genre, lyd kvalitet og podcast emner, som jeg deler ud af på denne blog.

Recent Posts