Forskellen mellem lydbøger og podcast


Når jeg snakker om podcast med mine venner, er der et spørgsmål der altid går igen.

Er en podcast og en lydbog det samme?
Nej podcast og lydbøger er ikke de samme. En lydbog er en bog der bliver læst op, mens en podcast er produceret til dette ene formål og er oftere kortere historier eller små afsnit lige som serier.

Der er mange ligheder mellem podcast og lydbøger, men der er også nogle vitale forskelle som er vigtig og kende til.

Hvad er forskellen mellem en lydbog og podcast?
Jeg plejer at sammenligne det med forskellen på en bog og en film. En bog er lang og detaljeret mens en film er kort og har kun de vigtigste ting med. Lydbogen er til den person der vil fordybe sig mens en podcast er til dem der vil have hurtige pointer og et underholdende format.

Grundlæggende er en lydbog bare en bog der bliver læst op, hvor oplæseren kun bruger sin stemme til at skabe en stemning. I en podcast vil der både kunne blive læst op, rollerne vil kunne blive spillet med forskellige stemmer, og der vil både være effekter og stemnings musik. Podcast vil derfor ofte være mere levende end en lydbog.

Fordele og ulemper ved podcast og lydbøger

Mange af mine venner lytter til lydbøger, men er ikke kommet igang med at lytte til podcast. Det er derfor ofte vi diskutere fordele og ulemper ved dette. Jeg har derfor listet de fordele og ulemper, som jeg synes der ved lydbøger og podcast.

Fordele ved lydbøger:

Hvis du ligesom mig ikke er god til at få læst bøger, men rigtig gerne vil have den viden eller underholdning der følger med, så er lydbøger genialt. Du kan nemt lave andre ting mens du lytter til en lydbog og derfor er det meget nemmere at komme igennem en bog.

– Mange udbydere af lydbøger.
– Lytte når du vil 
– Du kan lave andet imens

Ulemper ved lydbøger:

En af de store ulemper ved lydbøger er, at læserens stemme og evne til at gøre bogen spændende, er altafgørende for om man kommer til at kede sig. Derudover mangler der tit noget stemnings musik eller effekter, som ville kunne gøre historien mere spændende. Mange forfattere bliver også lønnet efter hvor mange sider de skriver, hvilket gør at bøger ofte kan være for lange.

– Det koster penge
– Kedelige oplæsere
– Kan være for lange

Fordele ved podcast:

I modsætning til lydbøger er podcast gratis at lytte til. Derudover er det nemmere at skabe en stemning gennem musik og lydeffekter. Det er ofte at der bliver spillet roller i en podcast, som gør at det er mere levende i forhold til en oplæsning fra en bog. De kortere afsnit gør også en podcast meget mere overskuelig.

– Det er gratis at lytte til
– Masser af stemnings musik og effekter
– Et mere overskueligt format.

Ulemper ved podcast:

Der sindsyg mange fede podcast, men det kan være meget svært at finde dem. Ulempen ved at podcast er gratis, er at der ofte er reklamer i dem, til gengæld er det reklamer der er mere kreativ og spændende end i f.eks radio. Da podcast stadig er et ungt medie, vil man oplevet at der er mange dårlige podcast på markedet, men det vil blive bedre jo mere efterspørgsel der kommer.

– Det er svært at finde de bedste podcast
– Der er ofte reklamer i en podcast
– Der er mange dårlige podcast på markedet.

For at undgå nogle af disse problemer bør du tjekke mine lister med anbefalede podcasts.

Priser for at lytte til podcast og lydbøger

Der er to måder hvor du kan lytte til lydbøger: 1. Du kan købe dem i din online boghandel som f.eks SAXO eller Amazon. Hvis du køber en lydbog koster det normalt mellem 100 og 180 kr, men så ejer du den også for altid. 2. Du kan også vælge at tegne et abonnement til en tjeneste som mofibo, hvor du kan få adgang til over 100.000 lydbøger og ebøger. Dette koster 129 kr i måneden som kan give god mening for dem der gerne vil lytte til mange lydbøger.

Hvis du ønsker at gratis lytte til lydbøger, har jeg lavet en liste til dig.

I modsætning til lydbøger så er næsten alle podcast gratis. Der er nogle få der har eksperimenteret med at tage penge for podcast, men jeg tror ikke på at det er et format der bliver en succes.

Til gengæld er der reklamer i podcast, som dog er en billig pris for gratis underholdning. Du kan finde podcast på mange forskellige apps, som f.eks Apple podcast, Google podcast, Sportify.

Jeg har lavet en liste over de bedste podcast apps som du kan tjekke ud.

Hvad er nemmest at komme igang med?

Det er meget nemt at komme igang med podcast, da det bare bare kræver at du downloader en podcast app og begynder at lytte. Det kræver lidt mere af lydbøger da det kræver at betaler for at få adgang. 

Det er også nemmere at prøve sig frem med podcast, da de forskellige afsnit er meget kortere og derfor ikke kræver at du lytter i flere timer for at finde ud af om historien er god.

Det der taler imod podcast er at du skal finde ud af hvilken type du mest er til. Der er stor forskel på formatet alt efter om du vil have en faglig podcast eller bare underholdning.

Konklusion på Podcast vs. lydbøger

Som du nok kan høre er jeg klart størst fan af podcast formatet. Men jeg synes bestemt også at lydbøger har sine fordele. 

Jeg vil anbefale dig at afprøve de forskellige formater og se hvad du mest er til.

Hvis du vil prøve podcast formatet har jeg lavet en begynder podcast guide så du nemt kan komme igang med at lytte til podcast og jeg har lavet en liste over forskellige nogle podcast som jeg vil anbefale at starte med.

God fornøjelse

Dette opslag er lavet på opfordring af Guitarisguiden.dk

Kasper Ottosen

Jeg er en kæmpe podcast fan og vil også kalde mig ekspert inden når det kommer til at anbefale podcasts. Igennem de mange tussinde timer hvor jeg har lyttet til podcasts, har jeg opbygget en stor viden om podcast genre, lyd kvalitet og podcast emner, som jeg deler ud af på denne blog.

Recent Posts